Search
Close this search box.

Slovenj Gradec gosti skupščino Mednarodnega združenja mest glasnikov miru

Slovenj Gradec, ki od leta 1989 nosi naziv ZN "mesto glasnik miru", od danes do sobote gosti 31. skupščino mest s tem nazivom. Na Koroškem pričakujejo delegate 14 mest iz desetih držav, ki bodo sprejemali slovenjgraško deklaracijo. Drevi bo potekala tudi osrednja slovesnosti ob dnevu ZN, slavnostna govornica bo filozofinja Renata Salecl.

Mednarodno združenje mest glasnikov miru (International Association of Peace Messenger Cities – IAPMC) je združenje mest po vsem svetu, ki jim je generalni sekretar ZN podelil naziv mesto glasnik miru. Slovenj Gradec se je združenju pridružil 19. septembra 1989 kot 66. mesto. Danes je po svetu 114 mest glasnikov miru.

Tokratne skupščine tega mednarodnega združenja se bodo poleg gostiteljev udeležili delegati iz Cipra, Grčije, Japonske, Malte, Nemčije, Poljske, Srbije, Ukrajine in Velike Britanije. Delegati bodo med drugim sprejemali slovenjgraško deklaracijo, s katero bodo mednarodno skupnost, še posebej ZN, opozorili, da po svetu trenutno poteka več kot 50 oboroženih konfliktov, v katerih so močno kršene temeljne človekove pravice, konvencije in mednarodno pravo.

“Življenja izgubljajo nedolžni civilisti, običajno pa so tarče teh spopadov prav mesta in njihovi prebivalci. Zato je nujno, da pristojne mednarodne institucije naredijo vse, kar je v njihovih močeh, da se konflikti končajo, rešitve pa poiščejo po diplomatski poti,” so o vsebini deklaracije sporočili iz Mestne občine Slovenj Gradec. Tamkajšnji župan Tilen Klugler je bil leta 2019 izvoljen za generalnega sekretarja IAPMC, Dušan Stojanovič, trenutno poslanec v DZ, pa ponovno za namestnika generalnega sekretarja.

Ob skupščini bo v koroškem mestu potekalo več spremljajočih dogodkov. Med drugim bo Renata Salecl skupaj s somišljenicama iz tujine Luli van der Does in Shono Illingworth na skupščini, še prej pa tudi na današnjem predavanju na Gimnaziji Slovenj Gradec, predstavila predlog za novo človekovo pravico, ki bi obravnavala psihološke in fizične grožnje, ki jih ljudje doživljajo od zgoraj. V kulturnem domu v petek načrtujejo dve projekciji japonskih avtorjev, v MKC Slovenj Gradec pa odprtje razstave risb Shigea Moritomija, ki je odraščal v soseski na območju Hirošime, ki jo je 6. avgusta 1945 uničila atomska bomba.

Že drevi ob 18. uri pa bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti osrednja prireditev ob današnjem dnevu ZN, na kateri bo slavnostna govornica Renata Salecl, tudi častna meščanka Slovenj Gradca.

Koroška galerija likovnih umetnosti bo v času 31. generalne skupščine IAPMC v prostore Mestne občine Slovenj Gradec začasno namestila dela iz zbirke Galerija za mir, ki je nastala na podlagi serije mednarodnih razstav, ki so v galeriji potekale v 60., 70. in 80. letih prejšnjega stoletja pod okriljem ZN.

Ta galerijska dejavnost je tudi pomembno prispevala k temu, da je Slovenj Gradec prejel naziv mesto glasnik miru. Galerija za mir je bila zamišljena kot prostor, ki bo trajno zastopal ideje o miru, solidarnosti in humanizmu skozi umetnost. “Vsebinski poudarki del v zbirki naj bi služili kot opomin na pretekle vojne dogodke, a so žal vedno znova aktualni,” so zapisali pri Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Slovenj Gradec, ki od leta 1989 nosi naziv ZN "mesto glasnik miru", od danes do sobote gosti 31. skupščino mest s tem nazivom. Na Koroškem pričakujejo delegate 14 mest iz desetih držav, ki bodo sprejemali slovenjgraško deklaracijo. Drevi bo potekala tudi osrednja slovesnosti ob dnevu ZN, slavnostna govornica bo filozofinja Renata Salecl.