Search
Close this search box.

Ali je celostno zdravljenje res alternativno zdravljenje?

Celostno zdravljenje postaja vse bolj priljubljena izbira med posamezniki, ki iščejo bolj uravnotežen in celosten pristop k zdravju. A pogosto se pojavlja vprašanje: ali je celostno zdravljenje res alternativno zdravljenje? V nasprotju s konvencionalnimi medicinskimi metodami, ki se osredotočajo predvsem na simptome, celostno zdravljenje združuje fizične, mentalne, čustvene in duhovne vidike posameznika.

Staranje prebivalstva, porast kroničnih obolenj in vse daljše čakalne dobe v institucijah javnega zdravstva postopoma vodijo k površni, tipski obravnavi pacientov, v okviru katere se prednost daje simptomom posameznih bolezni, ne pa njihovim vzrokom. Iz tega razloga se večina pacientov prej ali slej v zdravniško ambulanto vrne z v preteklosti že obravnavanimi težavami, kar zdravstvo še dodatno obremenjuje.

Alternativo temu predstavlja celostno zdravljenje, ki presega ustaljene, tradicionalne metode medicinske oskrbe in se z namenom ponovnega vzpostavljanja telesnega ravnovesja ter preprečevanja bolezni osredotoča na razumevanje temeljnih vzrokov zanje.

Center funkcionalne medicine Vibrium, ki deluje pod vodstvom dr. med. Simone Korenčan, v prakso dela vključuje napredne pristope k odkrivanju, lajšanju in odpravi telesnih neravnovesij ter k ohranjanju obstoječega zdravja oziroma preprečevanju razvoja bolezni, pri čemer se poslužuje personalizirane obravnave pacientov. Med značilnosti celostnega zdravljenja sodijo:

  • holističen pristop, iz katerega izhaja, da so vsi telesni sistemi medsebojno povezani,
  • funkcionalnost v pogledu vpliva splošnega življenjskega sloga, prehrane, okoljskih in drugih dejavnikov na posamične telesne funkcije ter
  • integrativnost kot sinonim za celostno zdravljenje, saj se v postopku zdravljenja upošteva prehranske prilagoditve, morebitne zahteve telesa po povišanem vnosu prehranskih dopolnil, naravna zdravila, diagnostična testiranja in konvencionalne metode zdravljenja.

Kaj je celostno zdravljenje?

Bistvo celostnega zdravljenja je, da ta alternativna medicinska metoda zdravje dojema izključno v kontekstu vzpostavljanja ravnovesja vseh telesnih sistemov – fizičnega, duševnega in čustvenega. S tem namenom obravnava ne le posamezne simptome bolezni, temveč osebo kot celoto, poudarek pa daje povezavi telesa z umom, preventivnemu zdravljenju, s katerim se bodisi vzdržuje dolgotrajno splošno ravnovesje bodisi preprečuje nastanek bolezni, in naravnim, neinvazivnim metodam zdravljenja, ki so nežne ter prijazne do telesa in vodijo v zmanjšanje možnosti za pojav stranskih učinkov.

Prednosti celostnega zdravljenja v primerjavi s konvencionalno medicino so:

  • celostni pristop z upoštevanjem in simptomov in vzrokov za razvoj bolezni, kar pripomore k trajnemu izboljšanju splošnega počutja ter zdravja,
  • personalizirana obravnava pacientov, s čimer je zagotovljen posameznikovim specifičnim potrebam prilagojen načrt zdravljenja, ki pripelje do boljših rezultatov,
  • dvig tako telesnega kot duševnega zdravja za izboljšanje fizičnega, duševnega in čustvenega zdravja, na temelju česar se doseže povečana odpornost na stres ter bolezni, in
  • spodbujanje pozitivnih sprememb v načinu življenja, ki se dotikajo življenjskega sloga (prehrana, gibanje, sprostitvene tehnike) ter pripeljejo do dolgoročnega boljšega počutja.

Kdaj izbrati celostno zdravljenje?

Urgentna stanja, denimo avtomobilske nesreče, krvavitve, možganska kap in številna druga zdravstvena stanja, vsekakor zahtevajo takojšnjo medicinsko, nemalokrat celo kirurško obravnavo pacienta, saj gre pogosto za življenjsko ogrožajoče situacije. Nasprotno kronične bolezni, oslabljenost imunskega sistema in druge telesne šibkosti terjajo milejše oblike zdravljenja, takšne, ki negativnih stranskih učinkov ne povzročajo.

Celostno zdravljenje je zato primerno za številna stanja, prvenstveno alergije in kožne bolezni, avtoimunska obolenja, izgorelost, prekomeren stres in prekomerno telesno težo, razstrupljanje, srčno-žilna obolenja, težave s ščitnico in prebavnim traktom ter vnetna stanja.

V povezavi z vsemi njimi celostno zdravljenje prispeva k:

  • preprečevanju bolezni, saj skrbno izbran nabor terapij krepi imunski sistem in vzdržuje splošna ravnovesja (primer: povišan krvni tlak je lahko posledica pomanjkanja magnezija ali pretiranega vnosa soli, kar pomeni, da ga je mogoče uravnavati s pravilno, prilagojeno prehrano),
  • obvladovanju kroničnih obolenj, ker zmanjša simptome posameznih bolezni, posebej artritisa, diabetesa in visokega krvnega tlaka (primer: napredovanje artritisa lahko povzročita pomanjkanje vitamina D in nezadostna telesna aktivnost, medtem ko so glavoboli ter težave z žolčnikom lahko rezultat estrogenske dominance),
  • povečani kakovosti življenja, na kar vpliva izboljšanje fizičnega, duševnega in čustvenega počutja, s čimer se doseže višja uravnoteženost vseh življenjskih področij (primer: zavedanje pacienta o telesnih šibkostih in ustrezno znanje glede primernega ukrepanja v želji po izboljšanju zdravja vodijo v boljšo skrb zase), in
  • zagotavljanju podpore duševnemu zdravju v obliki meditacije, medicinske hipnoze ter dihalnih vaj (primer: skrb za duševno zdravje zmanjša negativni vpliv stresa, prepreči razvoj depresije, anksioznosti in drugih duševnih neravnovesij ter hkrati odpravlja sindrom kronične utrujenosti).

Celostno zdravljenje v praksi

V moderni dobi konstantne preobremenjenosti na delovnem mestu in v domačem okolju med najpogostejši telesni neravnovesji, pri katerih se je celostno zdravljenje dokazano pokazalo kot izjemno učinkovito, sodita izgorelost ter utrujenost.

Pri prvi gre načeloma za posledico doživljanja kroničnega stresa, ki osebo vodi v izčrpanost in čustveno izpraznjenost, zaradi česar se sooča z zmanjšano motivacijo ter učinkovitostjo, kar sčasoma vpliva tako na fizično kot duševno zdravje, pri drugi pa za zmanjšano motivacijo in koncentracijo ter vzdržljivost v povezavi z motnjami razpoloženja.

Za lajšanje simptomov kroničnega stresa se priporočajo sprememba življenjskega sloga, terapevtska obravnava in psihoterapija ter celostno zdravljenje z metodami, kakršne so fotoplazemska terapija, hiperbarična kisikova terapija, klinična hipnoterapija, papini terapija, terapija celične regulacije, terapija nevronske stimulacije in sprostitvene tehnike (joga, pilates, meditacija).

Za razliko od tega do utrujenosti lahko pripelje že pomanjkanje nekaterih mineralov, obremenjenost telesa s plesnijo ali toksini, virusne obremenitve, obremenitev s kandido in celo obremenitev s kofeinom ter intoleranca na hrano. V procesu odkrivanja vzroka in kasnejšega zdravljenja kronične oslabljenosti telesa se priporoča celostno zdravljenje, najbolj fotoplazemska terapija ter medicinska termografija.

Celostno zdravljenje v centru funkcionalne medicine Vibrium

Med osnovna vodila centra funkcionalne medicine Vibrium sodi skrb za vsako telesno celico, kar tamkajšnje osebje dosega z uporabo naprednih diagnostičnih tehnologij in poglobljenih terapevtskih pristopov, s katerimi gradi most med klasično ter alternativno medicino.

Najboljše metode z obeh področij vključuje v vse faze obravnave in se ob tem usmerja v vnašanje pozitivnih sprememb v praktične vidike življenja, kot so denimo izboljšanje ali prilagoditev prehrane, pogostejša oziroma redna telesna aktivnost ter poseganje po naravnih, alternativnih oblikah zdravljenja.

Za kar najvišjo učinkovitost se celostno zdravljenje prične s posvetom s strokovnjakom, ki za vsakega posameznika oblikuje osebni načrt zdravljenja, nato se uvede naravne terapije, ki znanstveno in izkustveno dokazano izboljšujejo zdravje ljudi, nazadnje pa predloži predlog sprememb življenjskega sloga, s čimer se doseže dolgotrajno boljše počutje.

Celostno zdravljenje tako velja za povsem naravno, neinvazivno metodo zdravljenja, s katero je mogoče odkriti temeljne vzroke za nastanek bolezni ali telesnih neravnovesij, omiliti ali odpraviti že prisotne zdravstvene težave, preprečiti razvoj številnih obolenj in ohraniti ali izboljšati splošno počutje.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Celostno zdravljenje postaja vse bolj priljubljena izbira med posamezniki, ki iščejo bolj uravnotežen in celosten pristop k zdravju. A pogosto se pojavlja vprašanje: ali je celostno zdravljenje res alternativno zdravljenje? V nasprotju s konvencionalnimi medicinskimi metodami, ki se osredotočajo predvsem na simptome, celostno zdravljenje združuje fizične, mentalne, čustvene in duhovne vidike posameznika.