Search
Close this search box.

Kako izbrati pravi prehranski dodatek za svoje potrebe?

Na trgu je veliko prehranskih dodatkov, s katerimi skušamo vplivati na naše zdravje in splošno počutje. Toda, kako izbrati najboljši prehranski dodatek za svoje potrebe? Odgovor boste našli, če boste nadaljevali z branjem.

V sodobnem in hitrem tempu življenja se ni vedno mogoče osredotočiti na zdravo in uravnoteženo prehrano, obstajajo pa tudi številni posamezniki, ki imajo zaradi posebnih stanj omejen prehranske možnosti.

V vseh teh primerih nam prehranski dodatki pomagajo, da zapolnimo prehranske vrzeli in na ta način našemu organizmu omogočimo nemoteno delovanje, rast in razvoj.

Prehranski dodatki in njihove prednosti

Prehranski dodatki so torej vsi izdelki, ki so namenjeni dopolnjevanju naše prehrane s tistimi snovmi, ki nam jih z običajno prehrano ne uspe vnesti v naše telo. Najpogosteje so to vitamini in minerali, vendar še zdaleč niso edini prehranski dodatki, ki so nam trenutno na voljo na trgu.

Prehranska dopolnila so v natančno odmerjenih količinah ter so na voljo v obliki pastil, tablet, praškov v vrečkah, tekočin, kapljic in drugih podobnih oblikah. Na ta način:

  • zagotavljajo optimalno koncentracijo hranilnih snovi,
  • omogočajo natančno odmerjanje
  • omogočajo praktično ter enostavno uporabo,
  • odlično nadomeščajo hranilne snovi v naši prehrani,
  • nudijo številne zdravstvene koristi.

Prehranski dodatki – kako izbrati pravega?

V množici različnih prehranskih dodatkov, ki so trenutno na trgu, je pravi izziv poiskati pravega. Preden začnete z njihovim uživanjem, pomislite na naslednje dejavnike:

1. Določite svoje cilje in si odgovorite, zakaj potrebujete določen prehranski dodatek

Če želite na primer okrepiti imunski sistem, je nepogrešljiv vitamin C, če pa želite odpraviti občutek napihnjenosti, potem vam bo prišel prav probiotik Vita Biosa.

To sta le dva izmed mnogih različnih ciljev, za katere se uporabljajo prehranski dodatki. In če boste jasno določili svoje cilje, potem bo izbira prehranskega dodatka veliko bolje enostavna.

2.   Preučite svojo prehrano in ugotovite, kaj vašemu telesu primanjkuje.

Naše telo ima različne prehranske potrebe v različnih starostnih obdobjih, nanje pa vpliva tudi naš življenjski slog, trenutno zdravje, geni in raven telesne pripravljenosti. Zato temeljito preučite vašo prehrano in skušajte ugotoviti, katera hranila vam primanjkujejo. Eno od zelo pogostih so zagotovo omega 3 maščobne kisline, vitamin D, vitamin B12 in podobno.

3.   Preverite sestavine prehranskih dodatkov.

Pred nakupom katerega koli prehranskega dodatka, vedno preberite seznam sestavin. Nepoznane sestavine preverite na spletu, še posebej pa bodite previdni, če imate alergije.

4.   Preverite kakovost.

Preden karkoli kupujete, vedno temeljito raziščite trg. Izogibajte se nakupu naključnih prehranskih dopolnil in namesto tega izbirajte visokokakovostne in preverjene izdelke, ki so bogata s hranili, ki jih vaše telo dejansko potrebuje.

5.   Preverite, če je izdelek neodvisno testiran in certificiran.

Zavedajte se, da ni vse, kar kupite v prosti prodaji, tudi dejansko varno za uživanje. Zato vedno preverite, ali je izdelek testiran glede kakovosti in čistosti ter je potrjen s strani neodvisnih laboratorijev.

Kdaj je še smiselno jemati prehranske dodatke?

Glede na to, da imajo prehranski dodatki številne pozitivne učinke, so odlična podpora pri ohranjanju našega zdravja, v nekaterih primerih pa jih priporočajo celo zdravniki. Vedeti pa je potrebno, da se potreba po prehranskih dodatkih spreminja in je odvisna od našega načina življenja, starostnega obdobja in splošnega zdravstvenega stanja.

Naj predstavimo le nekaj situacij, kdaj je smiselno jemati prehranske dodatke.

  • Jesensko zimski čas: Ko so na pohodu številni virusi in bakterije ter razna prehladna obolenja, je priporočljivo, da svojo prehrano dopolnjujete z vitamini C in D, ki poskrbita za ohranjanje zdravega imunskega sistema. Zelo pomembno vlogo imajo v tem obdobju tudi antioksidanti, kot je MegaHydrate, ki zaščitijo telo pred oksidativnim stresom in preprečijo razvoj različnih bolezni.
  • Stres: Ko se soočamo z vsakodnevnimi stresnimi situacijami, si lahko pomagamo z dodajanjem raznih naravnih zelišč, kot so meta, baldrijan in podobno. Izpostavljenost stresu pa boste zmanjšali tudi z dodajanjem antioksidantov.
  • Vegetarijanci in vegani: Posamezniki, ki se prehranjujejo izključno z rastlinsko prehrano, največkrat trpijo za pomanjkanjem vitamina B12. Zato so zanje pomembni predvsem prehranski dodatki z vitaminom B12 in vitaminom A ter minerala železo in cink.
  • Povečana športna aktivnost: Športno aktivni posamezniki imajo zaradi večjih fizičnih obremenitev povečane potrebe po posameznih hranilih. Med telesno aktivnostjo je priporočeno dodajanje magnezija za povečano mišično aktivacijo. Po vadbi pa so pomembni prehranski dodatki za čim hitrejšo regeneracijo po treningih in spodbujanje rasti mišične mase, kot so na primer Map beljakovine.
  • Menopavza: Gre za obdobje, ki je lahko fizično in psihično precej obremenjujoče. Na srečo pa lahko z nekaterimi prehranskimi dodatki omilite neprijetne simptome, ki so posledica hormonskih sprememb. To so Omega-3 maščobne kisline, vitamin D, K in kalcij za ohranjanje kostne gostote ter probiotiki, kot je Vita Biosa, za zmanjšanje napihnjenosti.

Ne pozabite, da so prehranski dodatki lahko odlična podpora vašemu zdravju, a jih je treba uporabljati pametno in ob ustreznem posvetovanju s strokovnjaki. Zdrav način življenja in premišljena izbira prehranskih dopolnil vam lahko pomagata doseči boljše rezultate in izboljšati vaše splošno počutje.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Na trgu je veliko prehranskih dodatkov, s katerimi skušamo vplivati na naše zdravje in splošno počutje. Toda, kako izbrati najboljši prehranski dodatek za svoje potrebe? Odgovor boste našli, če boste nadaljevali z branjem.