Search
Close this search box.

Ob svetovnem dnevu hoje NIJZ priporoča gibanje v naravi

NIJZ ob današnjem svetovnem dnevu hoje poudarja pomen hoje za krepitev zdravja in telesne pripravljenosti.
Fotografija je simbolična

Predlagajo sprehod, poučen pohod po gozdnih poteh in raziskovanje rastlinskega sveta, tekmovanje v hoji ter udeležbo na pohodih in drugih dogodkih v lokalni skupnosti.

Hoja je najpreprostejša oblika telesne dejavnosti, saj zanjo ne potrebujemo nobenih posebnih pripomočkov in načrtovanja. Pomembna je le primerna obutev, prilagojena glede na okolje, zahtevnost terena in vreme. Hodimo lahko po opravkih, po stanovanju, do službe, šole ali pa gremo na sprehod, kjer je edini cilj hoje, da smo telesno dejavni.

Hoja je oblika aerobne telesne dejavnosti, kjer krepimo predvsem naš srčno-žilni in dihalni sistem. Z različno težavnostjo hoje lahko vplivamo na intenziteto telesne dejavnosti. Če hodimo po mestu, nakupujemo in se pogovarjamo s prijatelji, spada takšna hoja pod nizko intenzivno telesno dejavnost. Za pozitivne učinke na zdravje moramo hojo nekoliko pospešiti. Hitra hoja, kjer se že nekoliko zadihamo in povišamo srčni utrip, predstavlja telesno dejavnost zmerne intenzitete. Če hojo še nekoliko pospešimo ali hodimo v hrib, pa je to lahko že visoko intenzivna telesna dejavnost.

Če hoja zaradi različnih razlogov za nekoga ni optimalna oblika gibanja, lahko izbere alternativno telesno dejavnost, kot je kolesarjenje, plavanje, ples in vse druge oblike vadb ter gibanja, pri katerih se “zadihate in se vam srčni utrip nekoliko zviša”, so še dodali.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

NIJZ ob današnjem svetovnem dnevu hoje poudarja pomen hoje za krepitev zdravja in telesne pripravljenosti.