Search
Close this search box.

Akcija Slovenija oživlja tudi letos v Slovenj Gradcu

To soboto, 12.10., bo na Trgu svobode v Slovenj Gradcu potekala vseslovenska akcija Slovenija oživlja, ki se ji, kot vsako leto, pridružuje tudi Fakulteta za zdravstvene in socialne vede Slovenj Gradec.

V Sloveniji vsak dan povprečno štirje ljudje doživijo srčni zastoj, najpogosteje v domačem ali delovnem okolju, v prisotnosti očividcev.  Bi znali pomagati svojemu prijatelju, svojcu ali sodelavcu?

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišnice, je najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Dejstvo je, da se srčni zastoji pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (TPO), še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili kar 2- do 4-krat več življenj.

Osrednji cilj aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave ter ukrepanja v primeru srčnega zastoja in širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja.

Fakulteta za zdravstvene in socialne vede Slovenj Gradec (FZSV SG) se tudi letos pridružuje akciji Slovenija oživlja, s katero obeležujemo 16. oktober – svetovni dan oživljanja.

Na Trgu svobode v Slovenj Gradcu bodo študentke in študentje FZSV SG 12. oktobra, med 9. in 13. uro ozaveščali o pomenu temeljnih postopkov oživljanja in prikazovali uporabo avtomatskega defibrilatorja AED, ki je namenjen nudenju pomoči v primeru nenadnega srčnega zastoja.

Akcijo Slovenija oživlja organizirajo Zveza študentov medicine Slovenije, Slovenski reanimacijski svet, Rdeči križ Slovenije in Sekcija reševalcev v zdravstvu, skupaj z zdravstvenimi fakultetami in srednjimi šolami ter koronarnimi klubi, skavti, taborniki, simulacijskimi centri in enotami nujne medicinske pomoči.

Vir: FZSV Slovenj Gradec

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

To soboto, 12.10., bo na Trgu svobode v Slovenj Gradcu potekala vseslovenska akcija Slovenija oživlja, ki se ji, kot vsako leto, pridružuje tudi Fakulteta za zdravstvene in socialne vede Slovenj Gradec.