Search
Close this search box.

Depresija – katero generacijo najbolj ogroža?

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja je potekala novinarska konferenca Nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara Slovenija.
Fotografija je simbolična

Govora je bilo o naraščujočem procentu izpostavljenosti dejavnikom duševnih bolezni, vključno z depresijo, med zaposlenimi v Sloveniji.

V Sloveniji po podatkih Eurostata približno 85.000 ljudi živi z depresivnimi motnjami.

Doc. dr. Anja Plemenitaš Ilješ z Oddelka za psihiatrijo UKC Maribor je povedala: “Za bolnika z depresivno epizodo so značilni slabo razpoloženje, pomanjkanje zadovoljstva ob prej prijetnih aktivnostih, zmanjšanje energije in upad aktivnosti ter motnje spanja. Lahko so prisotni slabši apetit ali pa (redkeje) tolaženje s hrano, slabša koncentracija, izrazita utrujenost, upad samospoštovanja ter občutki krivde ali ničvrednosti. Depresivni bolniki so lahko psihomotorično upočasnjeni in veliko počivajo ali pa se slabo počutje kaže kot nemir. ” Ob teh znakih je potrebno poiskati strokovno pomoč.

TELEFONI IN SPLETNA SVETOVANJA ZA POMOČ V STISKI:

  • Klic v duševni stiski: 01 520 99 00
  • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik: 116 123
  • Zaupni telefon Za Te: 01 234 97 83
  • Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja: 080 11 55
  • TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111
  • zdravstveni portal s svetovalnimi forumi za odrasle: www.med.over.net
  • spletna svetovalnica za mlade: www.tosemjaz.net
  • spletna postaja za razumevanje samomora: www.zivziv.si
  • spletna stran Društva Dam: www.nebojse.si

Čeprav zaposlitev pozitivno vpliva na naše duševno zdravje, so nekateri zaposlitveni vzorci lahko škodljivi. »Zato moramo na svetovni ravni zagotoviti, da bodo delovna mesta zdravo okolje, kjer bodo zaposleni duševno zdravi – ker le če se zaposleni na delovnem mestu dobro počutijo, bodo tudi produktivni,« je še sporočila Svetovna zveza za duševno zdravje ob današnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja.

Vir: Ozara Slovenija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja je potekala novinarska konferenca Nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara Slovenija.