Search
Close this search box.

Komet C/2023 A3 bo poskrbel za pravi spektakel na nebu

Med 9. in 18. oktobrom 2024 je na našem nebu mogoče opazovati komet Cizjincan-Atacama.

Komet C/2023 A3, znan tudi kot komet Cizjincan-Atacama, so odkrili v začetku leta 2024 in je v astronomskih krogih po celem svetu pritegnil precej pozornosti. Njegova precej velika svetlost in bližina Zemlji namreč obetata zares spektakularen pogled na nočnem nebu. Komet, ki ga lahko vidimo tudi s prostim očesom, so prvič opazili v observatoriju Cizjincan na Kitajskem in v observatoriju v Atacami v Čilu z uporabo teleskopov in od takrat ga astronomi s celega sveta ves čas spremljajo. S tem želijo bolje razumeti njegovo orbito in značilnosti.

Komet ima zelo podolgovato orbito, kar pomeni, da se v določenih obdobjih zelo približa Soncu. Zaradi tega se led in zamrznjeni plini na njem segrejejo in sublimirajo, kar povzroči nastanek značilnega repa iz plina in prahu. Čeprav še vedno vlada nekaj negotovosti glede vedenja kometov pa astronomi upajo, da bo komet viden s tudi prostim očesom, ko se bo najbolj približal Zemlji. Menijo, da bi lahko bil to en izmed najbolj spektakularnih kometov v zadnjih letih, ki bo navdušil tako profesionalne kot ljubiteljske opazovalce neba.

Trenutna lokacija kometa C/2023 A3, Foto: Neurje.si

Komet je najbolje opazovati v temni, jasni noči, čim dlje stran od svetlobnega onesnaženja mest. Priporočljiva je uporaba daljnogleda, pa tudi manjšega teleskopa za boljši pogled na komet. Čisto možno je tudi, da bo komet viden s prostim očesom, če bo dovolj svetel in bo noč dovolj jasna.  Komet bo viden nocoj in jutri, a nocoj nam zna vreme malo nagajati, saj je na Koroškem napovedana oblačna, deževna noč. Nocoj in jutri bo komet zelo nizko na obzorju in morda bo po vsej verjetnosti viden samo njegov rep. Najboljši dnevi za opazovanje kometa bodo med 12. in 18. oktobrom, ko bo komet C/2023 A3 najvišje v smeri zahoda, viden pa bo približno eno uro od 19. ure dalje.

Vidnost kometa po dnevih. Foto: Neurje.si, Meteoone.

Vir: Neurje.si

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Med 9. in 18. oktobrom 2024 je na našem nebu mogoče opazovati komet Cizjincan-Atacama.