Search
Close this search box.

Simpozij Forma viva praznuje častitljivo 60. obletnico

V letošnjem letu obeležuje kiparski simpozij Forma viva na Ravnah na Koroškem svojo 60. obletnico.

Ob častitljivem jubileju, 60. obletnici od prvega mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva na Ravnah na Koroškem bo v četrtek, 17. oktobra 2024, ob 11. uri v prostorih Muzeja Ravne na Koroškem potekalo omizje v organizaciji Koroškega pokrajinskega muzeja in Muzeja Ravne na Koroškem.

V letošnjem letu obeležujemo 60 let mednarodnih kiparskih simpozijev Forma viva na Ravnah na Koroškem (FVR), ki so s kiparskimi simpoziji v Kostanjevici na Krki, Portorožu in Mariboru od leta 1964 del nacionalne kulturne manifestacije. V vseh teh letih se je na Ravnah odvilo 9 kiparskih simpozijev, nastalo je 36 skulptur, osnovana je bila bogata stalna zbirka na prostem, ki je danes postavljena v štirih koroških občinah. Skulpture, s prvotno namembnostjo dodane vrednosti novim naseljem, se vse bolj soočajo z izzivi sodobnega urbanega ambienta, njihovo vzdrževanje pa pomeni velik finančni zalogaj, zato se želimo v jubilejnem letu osredotočiti tudi na izvedbo nadaljnjih kiparskih simpozijev.

V ta namen v prostorih Muzeja Ravne na Koroškem, Na Gradu 2, pripravljajo interdisciplinarno angažirano omizje z zanimivimi sogovorniki, strokovnjaki s  področij arhitekture in urbanizma, gostili pa bodo tudi predstavnike drugih prizorišč Forme vive. S konstruktivno debato želijo nagovoriti tudi javnost kot aktivnega protagonista, ki se sooča s spremembami v lokalnem okolju.

Podroben program omizja, ki ga bo moderirala kustosinja Aleksandra Čas, bo naknadno objavljen na spletni strani Koroškega pokrajinskega muzeja.

Dogodek bo izveden v okviru projekta Obnova objektov muzejskega območja Stara železarna Ravne na Koroškem.

Vabljeni, da se udeležite zanimivega omizja, s katerim bodo počastili 60. obletnico Forme vive na Ravnah na Koroškem.

Vir: Koroški pokrajinski muzej

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
V letošnjem letu obeležuje kiparski simpozij Forma viva na Ravnah na Koroškem svojo 60. obletnico.