Search
Close this search box.

Svetovni dan varstva živali namenjen ozaveščanju o živalih kot čutečih bitjih

Danes obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki v ospredje postavlja izboljšanje odnosa med ljudmi in živalmi ter ozavešča o dvigu standardov dobrobiti živali po vsem svetu. Hkrati obeležujemo tudi mednarodni dan oskrbnikov živali.

“Kot družba se vse bolj zavedamo, da živali, ki so v oskrbi človeka – bodisi rejne bodisi hišne -, niso zgolj sredstva za proizvodnjo ali lastnina, temveč čuteča bitja, ki si zaslužijo našo skrb in spoštovanje,” so ob današnjem dnevu poudarili na ministrstvu za kmetijstvu ter upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Dodali so, da morajo ljudje za živali skrbeti na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja, bolečine in strahu.

V Sloveniji izboljševanju odnosa do živali po oceni ministrstva in uprave namenjamo vse večjo pozornost, etika ravnanja z živalmi pa se odraža tudi v zakonodaji. Zaščito živali imamo tako kot vrednoto zapisano v slovenski ustavi, živali so od nedavnega v zakonodaji opredeljene kot čuteča bitja, prav tako pa je lanskoletna novela zakona o zaščiti živali z različnih vidikov poskrbela za večjo dobrobit živali, so prepričani pristojni.

Svetovni dan varstva živali je bil razglašen leta 1925 in je bil sprva namenjen ozaveščanju javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah. Danes pa je posvečen vsem živalskim vrstam, s katerimi si delimo planet in s katerimi smo neizogibno povezani.

Odgovorno lastništvo živali sicer vključuje številne dolžnosti, zato na ministrstvu in upravi pozivajo k temeljitem razmisleku pred odločitvijo za nakup živali, saj je rezultat nepremišljenih nakupov pogosto neustrezna oskrba ali celo zapustitev živali.

Od leta 2015 na pobudo združenj oskrbnikov živali v živalskih vrtovih na isti dan obeležujemo tudi mednarodni dan oskrbnikov živali, so medtem sporočili iz ZOO Ljubljana.

Na ta dan tako praznujejo vsi strokovnjaki, ki delajo in so svoje življenje posvetili reševanju vrst s pomočjo naravovarstvenih programov ter programov izobraževanja in raziskovanja za rešitev ogroženih vrst, ki se zaradi človeka soočajo z izumrtjem. “Prav skrbništvo in upravljanje populacij je zadnje upanje za mnoge ogrožene vrste,” so poudarili.

V ljubljanskem živalskem vrtu zato ta konec tedna pripravljajo pester program. Ta bo obiskovalcem ponudil vpogled v delo nekaterih služb v živalskem vrtu, ki skrbijo za dobrobit njihovih živali. Pripravili so srečanja z oskrbniki živali, s kuratorko za živali, nutricistko in z veterinarjem, med drugim pa pripravljajo tudi nočni sprehod po vrtu.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Danes obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki v ospredje postavlja izboljšanje odnosa med ljudmi in živalmi ter ozavešča o dvigu standardov dobrobiti živali po vsem svetu. Hkrati obeležujemo tudi mednarodni dan oskrbnikov živali.