Search
Close this search box.

Gregor Vezonik sklenil tekmovalno kariero v Seulu

Gregor, ki je kar 93-krat nastopi na tekmah najvišje ravni, se je včeraj poslovil od svoje tekmovalne kariere.

Ravenčan Gregor Vezonik, eden najboljših slovenskih športnih plezalcev, se je včeraj, 2. oktobra 2024 na finalni tekmi svetovnega pokala v Južni Koreji, dokaj čustveno poslovil od svoje tekmovalne kariere, ki je trajala več kot desetletje.

V tem času je Gregor kar 93-krat nastopil na tekmah najvišje ravni, kar je izjemen dosežek, ki odraža njegovo vztrajnost in ljubezen do plezanja. Njegova tekmovalna pot na najvišjih ravneh se je začela leta 2009, ko je kot član slovenske mladinske reprezentance prvič stopil na svetovni oder. Od tedaj je bil stalnica med najboljšimi, svojo zadnjo sezono pa je sklenil na 24. mestu svetovne lestvice.

Vrhunec njegove kariere je bilo leto 2018, ko je Gregor dosegel več vrhunskih rezultatov: zmagal je na svetovnem pokalu v Münchnu, osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku in dvakrat stal na tretji stopnički svetovnega pokala v Moskvi in Tai’anu. Leto 2018 je zaključil kot peti v skupnem seštevku discipline balvani. Njegov uspeh je odmeval v svetovnem plezalnem svetu in ga utrdil med največje slovenske plezalce.​

Gregor Vezonik ni blestel le na tekmovanjih, temveč tudi v naravi, kjer je preplezal nekaj najzahtevnejših smeri. Smeri, kot so Aikula (9a) in več raztežajni vzponi v jugozahodni steni Röthelstein v Avstriji in 350-metrska Hattori Hanzo (8b+) v steni Titlisa v Švici, skupaj s še eno legendo slovenskega plezanja, Jernejem Krudrom, pričajo o njegovi vsestranskosti in tehnični mojstrskosti

Ob slovesu Gregorja Vezonika od tekmovalne kariere sta v Seulu ob njem stala dva ključna človeka, ki sta zaznamovala njegovo plezalno pot – olimpijska prvakinja Janja Garnbret in njegov dolgoletni trener Roman Krajnik. Janja, ki je bila v Južni Koreji zgolj kot navijačica, in Roman, ki je Vezonika treniral več kot desetletje, sta s svojo prisotnostjo še dodatno obogatila čustveni pomen zadnje tekme.

Gregor je v svojih izjavah poudaril, kako veliko mu je pomenilo, da sta prišla gledat njegovo zadnjo tekmo: “Da sta Roman in Janja prišla v Seul zgolj zato, da me podpreta, mi pomeni ogromno. Janja je zame vedno predstavljala inspiracijo, z njo sem se ogromno naučil, predvsem, kako postati boljši tekmovalec in človek.” Prav tako je izrazil globoko hvaležnost Romanu Krajniku, ki ga je začel trenirati, še preden je kdo drug verjel v njegov potencial: “Roman je bil z menoj ves čas, videl je nekaj v meni, kar takrat nisem videl niti sam. Njegova podpora in delo sta bila ključna za vse moje uspehe.”

Vezonik je njuno prisotnost doživel kot simbolično slovo od kariere, ki jo je gradil skupaj z najboljšimi.

Pomembno vlogo pri njegovi karieri so odigrali tudi sponzorji in podporniki ter njegova družina in najbližji prijatelji, ki so mu ves čas stali ob strani in ga podpirali tako na tekmovanjih kot v zasebnem življenju. Njegov uspeh je bil rezultat skupnega truda vseh teh ljudi, ki so mu pomagali na njegovi poti od mladinskega plezalca do vrhunskega svetovnega tekmovalca.

Koroški, predvsem pa ravenski športni plezalec Gregor Vezonik se bo kot lastnik blagovne znamke plezalnih oprimkov Veziholds (https://veziholds.com), ki so priljubljeni v plezalnih centrih po vsem svetu in kinezolog, sedaj posvetil novim izzivom v življenju. Med njimi je tudi očetovstvo, ki ga že nestrpno pričakuje. Njegovo slovo od tekmovalne kariere pomeni konec enega poglavja, a zagotovo ne konec njegovega prispevka k plezalni skupnosti, kjer bo še naprej prisoten skozi nove projekte in dejavnosti.

Gregor, želimo ti veliko uspešnih korakov in veliko dobro preplezanih in srečnih trenutkov v življenju tudi brez plezalnih čevljev.

Vir: Ravne.si

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Gregor, ki je kar 93-krat nastopi na tekmah najvišje ravni, se je včeraj poslovil od svoje tekmovalne kariere.