Search
Close this search box.

Kremžarjev vrh in prenovljena planinska koča: Ponos Slovenjgradčanov (FOTO)

Kremžarjev vrh ima prenovljeno planinsko kočo, predvsem po zaslugi Planinskega društva Slovenj Gradec.

Slovenjgradčani so si Kremžarjev vrh skozi leta vzeli za svojega, kar gre predvsem na račun dolgoletnega delovanja Planinskega društva Slovenj Gradec, ki letos praznuje že 105 let obstoja.

Z odprtjem prenovljenih prostorov koče v lasti Planinskega društva Slovenj Gradec, ki je potekalo v soboto, 28. septembra 2024, obeležujejo tudi 90-letnico prve postavitve koče pod Kremžarjevim vrhom, koča je bila zgrajena leta 1934.

Temeljita prenova koče zajema vgradnjo toplotne črpalke, malo sončno elektrarno, vgradnjo čistilne naprave, rekuperacijo prostorov, toplotno izolacijo kompletne stavbe, obnovo radiatorskega ogrevanja in še mnogo manjših stvari in posegov.

Prenovljeno kočo sta uradno otvorila predsednik Planinskega društva, Danilo Goljat ter župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler, ki je ob tej priložnosti dejal:Hvala vsem in vsakomur, ki je pripomogel k tej obnovi, pa tudi vsem pohodnikom, ki z obiskom ohranjajo njeno življenje in tradicijo. Koča ni le zavetje za pohodnike, ampak tudi simbol skupnega dela, predanosti in ljubezni do narave, ki povezuje vse nas.”

Naložba obnove je vredna 96.000 evrov z DDV, od tega je bilo okrog 72.000 evrov nepovratnih sredstev iz razpisa gospodarskega ministrstva. Nekaj je društvo zbralo tudi donatorskih sredstev, veliko pa so z delom in ter denarjem prispevali sami člani društva. Po besedah predsednika društva, Danila Goljata, so člani društva za obnovo koče prostovoljno vložili kar 10.000 ur dela. Zaradi njihovega izjemnega truda in predanosti jim je Mestna občina Slovenj Gradec letos podelila plaketo kot priznanje za njihov prispevek.

Prenovljena koča sedaj nudi več sob s skupno 25 prenočišči, kar je odlična priložnost za pohodnike in ljubitelje narave, ki želijo uživati v čudovitem okolju Kremžarjevega vrha.

Vir: MO Slovenj Gradec

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Kremžarjev vrh ima prenovljeno planinsko kočo, predvsem po zaslugi Planinskega društva Slovenj Gradec.