Search
Close this search box.

FOTO: Zaključena obnova planinske poti od Jame Topla do Male Pece

V sklopu akcije Naj planinska pot so markacisti konec poletja s podporo Zavarovalnice Triglav obnovili lansko zmagovalko, to je pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave, ter prvo- in drugouvrščeni naj planinski poti po letošnjem izboru, to sta Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici in pot Jama Topla-Mala Peca na Koroškem.

Jesenski dnevi z zmernimi temperaturami so lahko, če so tudi jasni in poti kopne, kot nalašč za obisk gora, ne smemo pa pozabiti na specifične razmere v visokogorju. Iščete idejo za planinski vzpon? Podajte se na eno od poti, ki so jih v sklopu akcije Naj planinska pot 2023 in 2024 markacisti obnovili s podporo Zavarovalnice Triglav. Obnovljene so lanska zmagovalka – pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave – ter prvo- in drugouvrščeni naj planinski poti po letošnjem izboru planink in planincev. To sta Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici in pot Jama Topla–Mala Peca na Koroškem.

Ljubitelji gora in planin v sklopu akcije Naj planinska pot vsako leto glasujejo za planinske poti, ki so potrebne obnove. Izbor je v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in Planinske zveze Slovenije letos že sedmič potekal v sklopu tradicionalne akcije Očistimo naše gore, s katero si vodilna slovenska zavarovalnica prizadeva za ohranjanje varnih in čistih planinskih poti.

Jama Topla–Mala Peca

Ker smo se lani soočili z izjemnimi razmerami zaradi neurij in poplav, so se v Zavarovalnici Triglav odločili za še eno izjemno potezo. S podporo tamkajšnjemu Planinskemu društvu Mežica so pomagali tudi pri obnovi planinske poti od Jame Topla do Male Pece, ki je v izboru Naj planinska pot 2024 osvojila drugo mesto. Tako so izkazali skrb za Koroško, ki so jo lanske poplave najbolj prizadele.

Pot poteka od Krajinskega parka Doline Topla mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, z restavriranimi mlini in habitatom redkih metuljev, planinskega orla in drugih ptic ter rastlinja. Planinska pot od jame Topla se najprej bolj ali manj drži rudarske ceste, nato preči travnik in pod strmimi skalami hudournik Zajčja peč. Višje lahko s poti zavijete do votline kralja Matjaža, izberete planinsko pot do Doma pod Peco ali pa se povzpnete na Malo Peco.

Planinska pot je urejena, zaradi obsežnega vetroloma, ki je pred dobrim tednom dni podrl žičnico in ohromil cesto za oskrbovanje, pa je trenutno zaprt Dom na Peci, zato naj planinci v prihodnje pred obiskom preverijo aktualne razmere glede odprtosti planinske koče.

Planjava in Brana sta razgledna skalna vrhova Kamniško-Savinjskih Alp, ki ju povezuje planinska pot prek Kamniškega sedla. Čeprav je pot iz Kamniške Bistrice na Kamniško sedlo lahka planinska pot, pa je njeno nadaljevanje do Brane na vzhodu in Planjave na zahodu bolj zahtevno in primerno za izkušene planince.

Zanimiva in slikovita Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici je priljubljena lahka planinska pot, primerna za vse starosti, ki vodi po desnem bregu Kamniške Bistrice v zatrep doline do izvira reke. Zaradi lanskih avgustovskih poplav, podorov in podrtih mostov je bila zaprta vse do letošnje obnove.

Kot so pojasnili v zavarovalnici, je bilo treba na zmagovalki letošnjega izbora obnoviti skoraj celotno pot s krajšimi presledki, požagati in odstraniti podrto drevje, odstraniti nanose lesa in drugega materiala ter izdelati stopnice in bočne zaščite.

Zavarovalnica Triglav in PZS sta izbor najbolj priljubljene planinske poti prvič izvedli leta 2017, od takrat so skupaj z omenjenimi tremi obnovili osem različno zahtevnih poti.

Kot prva je bila v akciji Naj planinska pot obnovljena krožna pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato. Sledile so Rečiška planinska krožna pot, zelo zahtevna Bambergova planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice, zelo zahtevna pot s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko ter zelo zahtevna Hanzova pot, ki vodi od Koče na Gozdu na Prisojnik.

Vir: Zavarovalnica Triglav in STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V sklopu akcije Naj planinska pot so markacisti konec poletja s podporo Zavarovalnice Triglav obnovili lansko zmagovalko, to je pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave, ter prvo- in drugouvrščeni naj planinski poti po letošnjem izboru, to sta Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici in pot Jama Topla-Mala Peca na Koroškem.