Search
Close this search box.

Folklorna delavnica za odrasle pod mentorstvom Luke Kropivnika prinesla nova znanja plesalcem (FOTO)

Pod okriljem JSKD OI Ravne na Koroškem je pretekli konec tedna potekala dvodnevna delavnica za odrasle folklorne skupine, ki jo je vodil priznani koreograf Luka Kropivnik.

Delavnica je bila organizirana kot odgovor na potrebe in želje, izražene na Maroltovem srečanju odraslih folklornih skupin Koroške, in je pritegnila člane in članice folklornih skupin iz Koroške ter drugih regij.

JSKD OI Ravne je bil organizator dvodnevne delavnice, ki je vsebovala teoretični in praktični del, kar je omogočilo udeležencem, da so pridobljeno znanje takoj preizkusili v praksi. Izobraževanje je bilo edinstvena priložnost, saj je omogočilo pridobitev širokega znanja, od osnov do kompleksnejših teoretičnih in praktičnih vsebin. Poseben poudarek je bil namenjen praktičnemu prikazu učenja plesov (ples, didaktika, tehnika, interpretacija).

Osnovne teme, ki so jih udeleženci seminarja pod mentorstvom koreografa Luke Kropivnika obdelali,
so:
ples in pesem od terena do zapisa in odrske uprizoritve, osnove koreografiranja ter različni koreografski pristopi v folklornih praksah (teoretični in praktični vidik), koreografiranje z ogledi posnetkov dobrih praks, praktično učenje plesov in praktični prikaz dela s plesalci na tehniki in interpretaciji, koreografska praksa ter primeri dobre prakse, predstavitev ocenjevalnega sistema na revijah, praktično učenje plesov (plesi, didaktika, tehnika, interpretacija) pri katerem jih je spremljal tudi harmonikar Alen Rožej.

Udeleženci so se vrnili domov z novimi znanji, ki jih bodo lahko uporabili pri svojem nadaljnjem delu.

O mentorju: Luka Kropivnik svoje raziskovalno delo posveča etnologiji in kulturni antropologiji ter primerjalni književnosti in literarni teoriji. Zaključil je dodiplomski študij slovenistike in rusistike ter magistrski študij slovenistike in zgodovine. Vpisan pa je na doktorski študij etnologije, kulturne in socialne
antropologije
. S folklorno dejavnostjo se je prvič srečal pri folklorni skupini v Črni na Koroškem. Svoje folklorne korake je izoblikoval pri Akademski folklorni skupini France Marolt ter kot član Folklorne skupine ŽKUD Tine Rožanc. V tem času se je izoblikoval v uspešnega plesnega koreografa in se podpisal pod številne plesne koreografije za katere je bil tudi nagrajen. Kot mladi raziskovalec je zaposlen na ZRC SAZU na Inštitutu za slovensko narodopisje. Leta 2024 mu je JSKD podelil Zlati znak JSKD za udejstvovanje na področju folklorne dejavnosti in koreografske stvaritve zadnjih treh let.

Vir: JSKD Ravne na Koroškem

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Pod okriljem JSKD OI Ravne na Koroškem je pretekli konec tedna potekala dvodnevna delavnica za odrasle folklorne skupine, ki jo je vodil priznani koreograf Luka Kropivnik.