Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: V okviru občinskega praznika je potekala Slavnostna seja občinskega sveta Občine Črna

Danes, v soboto, 17. avgusta 2024, ob 11. uri je v kulturnem domu Črna na Koroškem potekala letošnja slavnostna seja občinskega sveta Občine Črna na Koroškem. 19. avgust je praznik Občine Črna na Koroškem v spomin na zadnje boje 2. svetovne vojne v Mežiški dolini in zmago Koroškega odreda.

V ta namen je županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak položila venec pred spominsko ploščo žrtvam 2. svetovne vojne, ob tem pa je zapel Mešani pevski zbor Markovič Kristl – Mato. Lesjakova je uvodoma nagovorila vse prisotne goste in poudarila, da je pomembno, da smo vselej povezani. Še enkrat pa se je v nagovoru zahvalila prav vsem za izjemno solidarnost, ki so jo izkazali Občini Črna na Koroškem v težkih časih.

Temu je sledila podelitev nagrad in priznanj zaslužnim. Podeljevala sta jih županja mag. Romana Lesjak ter Jože Kropivnik mag., predsednik Komisije za nagrade in priznanja.

BRONASTI GRB Občine Črna na Koroškem sta prejela Robert Skudnik – za  več kot dvajsetletno aktivno in predano sodelovanje pri organizaciji in izvedbi turističnih prireditev in večletno uspešno delo v Odbojkarskem klub Črna in Rožica Repanšek za več kot šestdesetletno aktivno članstvo in enajstletno odgovorno in prizadevno opravljanje dela blagajničarke v PD Črna.

SREBRNI GRB Občine Črna na Koroškem sta prejela Alojz Zmrzlikar za večletno aktivno delo v kraju in osemletno predano opravljanje funkcije predsednika KS Žerjav in člana občinskega sveta. Žerjav je v tem času dobil novo podobo, bogato prireditveno dogajanje in številne uspešno izvedene projekte in je postal prepoznaven v širšem slovenskem ter čezmejnem prostoru in Primož Fajmut za dolgoletno članstvo in 11 letno predsedovanje Nogometnemu klubu Peca, ki je v tem času dosegal zelo dobre tekmovalne rezultate in razvil dobro organizirano nogometno šolo za vzgojo mladih igralcev v vseh starostnih ekipah.

ZLATI GRB Občine Črna na Koroškem je pripadel Dalji Pečovnik za več kot tridesetletno delo v CUDV, kjer je en mandat in pol zelo uspešno opravljala funkcijo direktorice centra in v tem času odlično izpeljala pomemben projekt deinstitucionalizacije, se uspešno spopadla z epidemijo COVID-19, aktivno sodelovala in podprla reševanje in odpravljanje posledic lanskih poplav ter s svojo zagnanostjo in prizadevanjem bistveno prispevala k pridobitvi podpore in finančnih sredstev za izgradnjo dveh enot Doma za starejše občane v Črni.  Dalja Pečovnik je v Črni vzpostavila točko Spominčica – demenci prijazna točka, kjer s svojim delom  zagotavlja svetovanje, pomoč in podporo vsem občanom, ki to potrebujejo. Aktivno sodelovanje in vključevanje CUDV v dejavnosti kraja, organizacij, društev in inštitucij je pod vodstvom Dalje Pečovnik dobilo nove oblike in razsežnosti in s tem spodbuja bolj prijazno, strpno in oprto okolje za  življenje in delo v kraju.

NAGRADO Občine Črna na Koroškem so prejeli bratje družine Potočnik, katerih nosilci so Janko Potočnik, Izidor Potočnik in Gregor Potočnik. Bratje Potočnik že desetletja delujejo na mnogih področjih v kraju in skupaj s svojimi družinskimi člani uspešno izvajajo obrtniške dejavnosti, skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine, sodelujejo pri kulturnih, družbenih in socialnih aktivnostih v kraju. S svojim predanim in strokovnim delom  pomagaj občanom pri odpravljanju različnih bivanjskih problemov, z aktivnim sodelovanjem vseh družinskih članov v kulturnih in drugih društvih  in pri različnih  dogodkih pa pomembno prispevajo k bogatejšemu in kvalitetnejšemu bivanju vseh občanov.

NAZIV »ČASTNI OBČAN  OBČINE ČRNA NA KOROŠKEM« je pripadel Janezu Švabu za dolgoletno aktivno delo v kraju, na športnem, lovskem, kulturnem, izobraževalnem, turističnem vojaškem in gospodarskem področju. Janez Švab je bil dva mandata župan Občine Črna na Koroškem in v tem času so bili v Črni realizirani številni projekti: izgradnja vodovoda Topla, ureditev cest, pločnikov, kanalizacije, nakup in ureditev občinske stavbe, pričetek obnove OŠ Črna, pričetek izvajanja sanacijskih ukrepov za zmanjšanje onesnaženosti okolja, obnova mostov, smučišča, postavitev TIC Topla in uspešno organizirani dogodki za promocijo kraja. Je avtor knjige Kralj Matjaž v gori Peci in vodnika Zelena pot Teber, svoje literarne prispevke objavlja v revijah Lovec, Odsevanja, Viharnik in zbornikih Društva literatov Mežiške doline, je član več društev v kraju in drugod in opravlja pomembne funkcije na področju lovstva – je predsednik Koroške lovske zveze, soustanovitelj in prvi predsednik Društva za ohranjanje lovske kulture, podpredsednik Pohorsko – lovskega upravljavskega območja in član Državne komisije za kategorizacijo odvzema iz lovišč. Je tudi aktivni udeleženec vojne za Slovenijo in predsednik Častnega razsodišča Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mežiške doline in predsednik Nadzornega odbora Zveze slovenskih častnikov Mežiške doline. Janez Švab je prejemnik številnih priznanj za svoje bogato delo na vojaškem področju, priznanj Turistične in Planinske zveze, čebelarstva, kulture, športa in lovstva. S svojim delom je aktivno prispeval k razvoju kraja in še vedno pomembno prispeva k dogajanju in delovanju na navedenih področjih.

Temu je sledila podelitev SPOMINSKIH PLAKET Občine Črna na Koroškem, ki so jih prejeli: ČEBELARSKO DRUŠTVO ČRNA – za 110 let delovanja; PLANINSKO DRUŠTVO ČRNA – za 75 let delovanja; KOROŠKO FILATELISTIČNO DRUŠTVO – za 75 let delovanja; KOROŠKA LEKARNA – LEKARNA ČRNA – za 75 let poslovanja; ČEBELARSKO DRUŠTVO ŽERJAV – za 60 let delovanja; SKUPINA ČRJANSKIH KURENTOV – za 60 let delovanja; ALPINISTIČNI KLUB ČRNA – za 50 let delovanja; PODJETJE A.L.P. PECA d.o.o. – za 30 let poslovanja; KAVA BAR URŠKA – za 30 let poslovanja; KLUB KOROŠCEV V LJUBLJANI – za 30 let delovanja; DPD SVOBODA – ČRJANSKE KLEKLJARICE – za 20 let delovanja.

POSEBNO PRIZNANJE županje so prejeli (vsi za takojšnjo, nesebično in predano pomoč ob katastrofalnih avgustovskih poplavah): MANJA TERBOVŠEK, za strokovno, skrbno, prijazno, sočutno in nesebično vsestransko pomoč našim občanom, ki se obrnejo na ambulanto v Zdravstvenem domu Črna, CIRIL HORJAK, SANDI CURK, DARKO BUT, JOŽE KAŠNIK, SILVO GRDEŠIČ Z EKIPO, SLAVICA SIMETINGER, SONJA GRL, KRISTINA MLINAR, DRUŽINA SKUDNIK, JANEZ JERAK, VID NAPRET, JOŠT NAPRET, MARTIN CIGALE, TADEJ KOMPREJ.

PRIZNANJA Občine Črna na Koroškem – listo solidarnosti za takojšnjo, nesebično in neprecenljivo pomoč pri reševanju življenj in premoženja prebivalcev in občine ob lanskoletnih poplavah so prejele organizacije, društva in podjetja: ŠTAB CZ OBČINE ČRNA NA KOROŠKEM, UPRAVA RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE, IZPOSTAVA SLOVENJ GRADEC, UPRAVA RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE, PGD ČRNA NA KOROŠKEM, GASILSKA ZVEZA MEŽIŠKE DOLINE, DRUŠTVO GRS KOROŠKE, GORSKA REŠEVALNA ZVEZA SLOVENIJE, OBČINSKA UPRAVA OBČINE ČRNA NA KOROŠKEM, REŽIJSKI OBRAT OBČINE ČRNA NA KOROŠKEM, KS ŽERJAV, VS KOPRIVNA, VS BISTRA – LUDRANSKI VRH, VS TOPLA, VS PODPECA, VS ŠMELC, VS JAVORJE, RKS OO ČRNA NA KOROŠKEM, RKS OO ŽERJAV, RKS OZ MEŽIŠKE DOLINE, ŽUPNIJSKA KARITAS ČRNA NA KOROŠKEM, CUDV ČRNA NA KOROŠKEM, POŠTA 2393 ČRNA NA KOROŠKEM, OŠ ČRNA NA KOROŠKEM, CSD KOROŠKA – ENOTA RAVNE NA KOROŠKEM, SLOVENSKA VOJSKA, POLICIJSKA POSTAJA RAVNE NA KOROŠKEM, ZD RAVNE NA KOROŠKEM – ZDRAVSTVENA POSTAVA ČRNA, ZD RAVNE NA KOROŠKEM, KOROŠKA LEKARNA, ENOTA ZA PSIHOLOŠKO POMOČ V OKVIRU CZ, NIJZ – OE RAVNE NA KOROŠKEM, SLOVENSKI SKAVTI (Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ZVEZA TABORNIKOV SLOVENIJE, ŠTUDENTSKA DELOVNA BRIGADA MARIBOR, OBČINA BLED, SLOVENSKA FILANTROPIJA IN VSI PROSTOVOLJCI, ŠTAB CZ ZA NOTRANJSKO, UPRAVA RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE – IZPOSTAVA POSTOJNA, MNOŽIČNI MEDIJI, ELEKTRO CELJE d.d., TELEKOM SLOVENIJE d.d., GVO d.o.o., GRADNJA IN VZDRŽEVANJE TELEKOMUNIKACIJKSIH OMREŽIJ, PETROL d.d., KLEPARSTVO, VODOVOD, JANKO POTOČNIK s.p., MPI – Reciklaža metalurgija, plastika in inženiring d.o.o., GRADBENI MATERIALI, podjetje za proizvodnjo gradbenih materialov d.o.o., SLEMENŠEK, GRADBENO PODJETJE d.o.o., SIDG – Slovenski državni gozdovi, JANEZ CIGALE s.p., OBČINA GLOBASNICA, OBČINA ŽELEZNA KAPLA, MESTNA OBČINA PLIBERK, AGENCIJA ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE ŠVEDSKE, VOJSKA REPUBLIKE ČEŠKE, AVTONOMNA POKRAJINA TRENTINO, ITALIJA.

Za čudovite glasbene vložke sta poskrbela izvrstna Zala Črešnik in Marko Zaletelj, ki sta uigran dvojec ter mešanica izkušenj in mladostne energije. Iskrene čestitke vsem nagrajencem in čestitke ob praznovanju Občini Črna na Koroškem ter vsem tamkajšnjim občanom in občankam.

Dogodki

Danes, v soboto, 17. avgusta 2024, ob 11. uri je v kulturnem domu Črna na Koroškem potekala letošnja slavnostna seja občinskega sveta Občine Črna na Koroškem. 19. avgust je praznik Občine Črna na Koroškem v spomin na zadnje boje 2. svetovne vojne v Mežiški dolini in zmago Koroškega odreda.