Search
Close this search box.

Korošec Toni Mulec osvaja 8-dnevno turo na Rally Mongolija

V slovenskem športu je vedno zelo pestro in nikoli niti približno dolgočasno. Po odličnih predstavah slovenskih športnikov na olimpijskih igrah, nogometni pomladi na evropskem prvenstvu in po Pogačarjevi kolesarski poslastici, se tokratna pozornost osredotoča na našega najuspešnejšega Dakar voznika Tonija Mulca.

Od 10. do 18. avgusta 2024 bo namreč Toni Mulec, kot povabljen tekmovalec, predstavljal slovenske barve na priznani vzdržljivostni rally dirki Rally Mongolija.

Toni Mulec iz Slovenj Gradca se je svetu motošporta v Sloveniji in svetu predstavil z osupljivimi dosežki, ki jih je dosegel kot sedemkratni državni podprvak v motokrosu, tekmovalec v dirkah za evropsko in svetovno prvenstvo, kot reprezentant v motokros Pokalu narodov ter del slovenske reprezentance v enduru, ki se je udeležila presižne dirke SIX DAYS.

Še bolj pa je Toni opozoril nase leta 2023, ko je spremenil svoj fokus in svojo kariero preusmeril v vzdržljivostni rally. Po nekaj zmagah na priznanih dirkah je potrdil svoj talent in se preizkusil še v najtežji in najbolj nevarni dirki na svetu – Dakarju. V prvem letu je dosegel skupno 24. mesto in 9. mesto v kategoriji Rally 2, leto kasneje pa je svoj rezultat še izboljšal in se leta 2024 uvrstil skupno na 15. mesto ter s 5. mestom med vsemi netovarniškimi tekmovalci v kategoriji Rally 2 zasedel najboljšo slovensko uvrstitev do sedaj.

Priprave na Rally Mongolija in visoko zastavljeni cilji

Vendar pa zahteven tekmovalni ritem od tekmovalcev Dakarja zahteva maksimalno pripravljenost in vzdržljivost, s katero se tekmovalci kalijo in pripravljajo na najbolj ekstremne in nepredvidljive vremenske, fizične in psihične razmere.

Zato je častno povabilo, ki ga je Toni Mulec potrdil z udeležbo na Rally Mongolija, odlična priložnost, da še pred Dakarjem preizkusi svoje znanje in Slovenijo predstavi med 50 tekmovalci iz celega sveta.

V 8 dneh bodo tekmovalci v 7 etapah prevozili več kot 3.400 km neokrnjenih brezpotij po planotah Mongolije. Proga zajema različne zahtevne terenske razmere, kot so puščave, stepe in gore, ter tekmovalce izpostavlja ekstremnim temperaturnim razlikam, soncu, vetru, snegu in dežju.

Kljub težkim pogojem pa Toni Mulec nikakor ne skriva optimizma in navdušenja nad celotnim mongolskim tekmovanjem. Pred dirko je namreč povedal: “Na tekmo sem prišel z velikimi ambicijami. Želim si doseči dober rezultat in pridobiti edinstvene izkušnje, ki jih ponuja neokrnjena narava Mongolije. Pri tem se osredotočam predvsem na navigacijo, ki je glavni in najtežji del vsake vzdržljivostne dirke. Včasih ta pomeni razliko med dobro in slabo uvrstitvijo, drugič pa razliko med srečo in nesrečo. Ker pa prava avantura ne postane avantura, če se ne zgodi nekaj nepredvidenega, p sem po prevzemu motorja svoji prvi ambiciji dodal še en cilj – priti do ciljne črte s tem ‘strojem’.”

S takšnimi napovedmi tekmovalca že nestrpno pričakujemo tekmovanje Rally Mongolia in upamo, da se bomo lahko kmalu veselili tudi kakšne uspešne slovenske uvrstitve iz vzdržljivostnega rallyja onkraj zemeljske poloble. Dajmo Toni, Koroška je s tabo!

Vir: media, tonimulec.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Franc Dovč
Franc Dovč
1 mesec nazaj

Toni samo z glavo in BRRRAAAAAPPPPP MAŠ TI TO !!!!!!!!!!!!!!

Last edited 1 mesec nazaj by Franc Dovč

Dogodki

V slovenskem športu je vedno zelo pestro in nikoli niti približno dolgočasno. Po odličnih predstavah slovenskih športnikov na olimpijskih igrah, nogometni pomladi na evropskem prvenstvu in po Pogačarjevi kolesarski poslastici, se tokratna pozornost osredotoča na našega najuspešnejšega Dakar voznika Tonija Mulca.