Search
Close this search box.

Zobna erozija – vzroki, preprečevanje in zdravljenje

Zobje so ključni za preživetje, saj omogočajo trganje hrane, oblikovanje besed in prispevajo k urejeni in zdravi podobi človeka. Čeprav so najtrša struktura v človeškem telesu, so vsakodnevno izpostavljeni različnim nevarnostim v ustni votlini. Zaradi bakterij in kemijskih procesov se lahko z leti razgradijo, stanjšajo, obrabijo ali celo uničijo.
Fotografija je simbolična

Zobna erozija pomeni propadanje zobne sklenine, kar lahko vodi do izgube zob pri odraslih in otrocih. To je proces, ki ga pogosto spregledamo, dokler ni že prepozno, zato je ključnega pomena, da razumemo, kaj zobna erozija je, kako do tega stanja pride in kako jo lahko preprečimo.

Erozija zob – raztapljanje trdnega zobnega tkiva

Zobna erozija je proces kemičnega raztapljanja zobne sklenine, ki ga povzroča delovanje kislin iz hrane, pijač ali notranjih telesnih virov (želodčna kislina). Sklenina je najtrša snov v človeškem telesu, ki varuje notranje plasti zoba pred poškodbami in propadanjem.

Ko je le-ta poškodovana, postanejo zobje bolj občutljivi na temperaturne spremembe in pritisk, kar lahko povzroči bolečino in nelagodje. Poleg tega zobna erozija poveča tveganje za razpadanje zobne strukture in razvoj kariesa.

Vzroki za nastanek

Pri otrocih je med najpogostejšimi zunanjimi vzroki za zobno erozijo vnos sladkarij ter sladkih pijač z vsebnostjo kislin, saj pH-vrednost v ustih tedaj pade celo na 2,6. Študije kažejo, da zobna erozija načne dentin v kočnikih (šesticah in sedmicah) pri 30 % otrok med 4. in 16. letom.

Na udaru so tudi športniki oz. vsi, ki pogosto pijejo izotonične pijače. Te namreč vsebujejo kisline, ki ostanejo v ustih. Posebna kategorija so tudi plavalci, ki v daljšem časovnem obdobju z bazensko vodo dobijo v usta veliko klora, ki prav tako uničuje sklenino.

Eden izmed zelo pogostih vzrokov za zobno erozijo je tudi želodčni refluks (zgaga) oz. vračanje kisline iz želodca v požiralnik. Najpogosteje se ta proces dogaja ponoči, kislina, ki pride do ustne votline, pa v tem času razjeda predvsem zadnje (palatinalne) ploskve zob. Zato je zobozdravnik običajno prvi, ki opazi spremembe.

Ogrožene so tudi osebe z bulimijo in ženske na začetku nosečnosti, saj je zaradi pogostega bruhanja pH-vrednost v ustih zelo znižana. Iz istega razloga imajo načete zobe tudi alkoholiki.

Simptomi zobne erozije

  1. Občutljivost zob (zobje postanejo občutljivi na vročo, hladno, sladko ali kislo hrano in pijačo ter pri ščetkanju ali žvečenju).
  2. Sprememba barve (zobje postanejo rumenkasti).
  3. Hrapava ali gladka površina (površina zob postane gladka in sijoča ali hrapava in neenakomerna).
  4. Pojavijo se majhne razpoke, razjede in neenakomerna obraba griznih površin.
  5. Spremembe oblike (zobje postanejo zaobljeni, skrajšani, zobni vratovi pa bolj izpostavljeni).
  6. Bolečina in nelagodje
  7. Karies

Preprečevanje

Za optimalni pH v ustih je ključna slina, ki vsebuje dovolj kalcijevih in fosforjevih mineralov. Ti minerali omogočajo ponovno mineralizacijo zob, najdemo pa jih v mlečnih izdelkih in nekateri zelenjavi, od koder se izplavijo v slino.

Kalcij se vsrka v tankem črevesu, pri čemer je absorpcija odvisna od drugih sestavin obroka, predvsem vitamina D in fosforja, ter starosti posameznika, saj starejši ljudje kalcij slabše absorbirajo. Mleko in mlečni izdelki, zlasti trdi siri, so dober vir kalcija, fosforja, laktoze in kazeina, vsi ti pa prispevajo k boljši absorpciji kalcija. Kalcij lahko vsebuje tudi tofu, če je pripravljen s kalcijevim sulfatom, ter zelena zelenjava, kot so brokoli, ohrovt, koromač in por.

Ker je obraba sklenine nepovraten proces, je hitra diagnostika ključnega pomena. Najprej je treba spremeniti prehranjevalne navade, kar pomeni izogibanje kislim pijačam in hrani ter pitje kislih pijač po slamici. Pomembna je tudi uporaba zobnih krem s fluoridi in krem za občutljive zobe. Zobozdravnik lahko izgubljeno sklenino v primeru večjih poškodb nadomesti s plombami, kronami ali zobnimi luskami.

Tudi žvečenje gumija brez sladkorja po obroku lahko spodbudi izločanje sline, ki pomaga nevtralizirati kisline.

Zelo pomembni pa so seveda tudi redni pregledi pri zobozdravniku, ki lahko pomagajo zgodaj odkriti in zdraviti znake zobne erozije. Zobozdravnik vam bo svetoval glede ustrezne ustne higiene in prehranskih navad ter opravil potrebne posege za zaščito vaših zob.

Zdravljenje

Ko je zobna erozija že prisotna, je zdravljenje odvisno od resnosti stanja. Glede na odkrit vzrok občutljivosti zobozdravnik običajno svetuje uporabo ustreznih zobnih past in premazov, lahko pa se odloči tudi za zalivke ali plombe.

Posegi so praviloma neboleči in so namenjeni zaščiti preostale zobne strukture ter povrnitvi estetskega videza zob.

Zobna erozija je resno stanje, ki zahteva pozornost in ukrepanje. Čeprav so zobje najtrša struktura v našem telesu, niso neuničljivi. Z redno nego, pravilno prehrano in ozaveščenostjo lahko preprečimo, da bi ta zobna erozija postala resna grožnja našemu nasmehu.

Vaši zobje so dragoceni, zato jim namenite skrb in pozornost, ki si jo zaslužijo. Za vrhunsko podporo pa obiščite Zobozdravstveni center Diamant!

Dogodki

Zobje so ključni za preživetje, saj omogočajo trganje hrane, oblikovanje besed in prispevajo k urejeni in zdravi podobi človeka. Čeprav so najtrša struktura v človeškem telesu, so vsakodnevno izpostavljeni različnim nevarnostim v ustni votlini. Zaradi bakterij in kemijskih procesov se lahko z leti razgradijo, stanjšajo, obrabijo ali celo uničijo.