Search
Close this search box.

Odprtje razstave “Čebele v klekljani podobi” v Muzeju Ravne na Koroškem (FOTO)

V Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem je potekalo odprtje razstave pod naslovom Čebele v klekljani podobi, ki so jo pripravile klekljarice sekcija Lipa, Ravne na Koroškem.

Klekljarice društva že mnogo let sodelujejo z Ravenskim muzejem in v njem večkrat skozi razstave dajejo na ogled svoje izdelke ob različnih priložnostih. Vse od leta 2010 se je nabralo lepo število njihovih razstav v muzeju kot tudi drugod po mestu.

Čipka je umetnina, je luknjičast izdelek, izdelana iz tekstilnih niti z raznovrstnimi mrežastimi vzorci. V preteklosti so bile pomemben del oblačilne kulture višjih slojev in sicer že od začetka 16. in vse do 18. stoletja. Čipke so bile pomemben statusni simbol, njihova vrednost pa je bila primerljiva z zlatom in dragulji ter dragocenimi tkaninami. Trend uporabe čipk v oblačilni kulturi se vrača. Pravo vrednost ročno izdelane čipke pa najbolj cenijo poznavalci in izdelovalci sami.

Odprtje je pospremil tudi župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen in namenil nekaj besed, predvsem pa izrekel čestitke klekljaricam ob odprtju čudovite razstave. Poudaril je, da je klekljanje nesnovna dediščina, vpisana na Unescov seznam žive dediščine. Z mnogimi tehnikami prepletanja nitk, klekljarice ustvarjajo različne podobe in na svojstven način ohranjajo tudi kulturno dediščino. Smo pa na Ravnah na Koroškem ponosni tudi na naziv Čebelam najbolj prijazna občina.

Klekljanje se je na Koroško preneslo iz Železnikov in se tukaj dodobra razmahnilo. Društvo Koroških klekljaric šteje okoli 200 članic in skoraj vsak kraj ima svojo sekcijo. Ravenski muzej najpogosteje sodeluje z domačimi, Ravenskimi klekljaricami, ki v sekciji Lipa samostojno delujejo od leta 2000.

Prisluhnili so vodji sekcije Lipa, Marjeti Budna, ki je spregovorila o današnji razstavi, ki so jo postavile klekljarice in je hkrati namenjena tudi letošnjem čebelarskem jubileju. ČD Ravne namreč letos praznuje 110 let svojega delovanja.

Okoli dvajset dam sekcije Lipa z veliko ljubezni ustvarja in izdeluje s križanjem, sukanjem in pretikavanjem klekljev z bombažno nitjo in tudi z drugimi nitkami od srebrnih, zlatih do žičke številne prtičke, šale, slike … Pod njihovimi rokami nastajajo prave mojstrovine, od prečudovitih novoletnih okraskov, ki vsako leto krasijo božično drevo, do svečnikov in še veliko več.

Kulturni del programa so oblikovale pevke Vokalne skupine Deteljica, skozi prepletanje besed pa kustosinja muzeja Andreja Šipek, ki tudi spretno vrti kleklje in prepleta niti.

Razstava je v Muzeju Ravne na Koroškem na ogled do 10. septembra. Vabimo vas na ogled razstave, ki so jo pripravile članice sekcije Lipa.

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Fotogalerija

Dogodki

V Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem je potekalo odprtje razstave pod naslovom Čebele v klekljani podobi, ki so jo pripravile klekljarice sekcija Lipa, Ravne na Koroškem.