Search
Close this search box.

Po neurju v Črni na Koroškem: SiDG zavrača očitke o krivdi gozdnih vlak

Iz Državnih gozdov sporočajo svoja stališča glede minulih obtožb, da so za sproženja plazov v Črni na Koroškem krive gozdne vlake.

Iz družbe SiDG so se odzvali nad očitke, da so gozdne vlake krive z sproženje zemeljskih plazov v Črni na Koroškem. Njihovo pojasnilo objavljamo v celoti.

“Po neurju, ki je Črno na Koroškem prizadel v nedeljo 28. 7. 2024, so se med nekaterimi občani pojavili očitki, da naj bi bile gozdne vlake krive za sproženje zemeljskih plazov in posledično zalite hiše. Poudariti želimo, da škode, ki so jo na objektih utrpeli občani Črne na Koroškem, in zemeljski plazi niso posledica del v državnih gozdovih, niti gradnje gozdnih prometnic niti sečnje, ki je na tem območju sploh nismo izvajali.

Predstavniki družbe SiDG, ki upravlja z državnimi gozdovi, so si v začetku tega tedna ogledali prizadeta območja in posledice neurja v Črni na Koroškem. Ugotovili smo, da vlaka Rezman ni izvir dodatnih plavin (zemljina, drevnina) na področju Spodnjega Javorja, prav tako pa gospodarjenje z državnimi gozdov v ničemer ni prispevalo k povečanim količinam vode na območju smučišča.

SiDG je takoj po lanskih katastrofalnih neurjih aktivno pristopil k sanaciji posledic naravne ujme. Že lani je bilo ugotovljeno, da je na območju Spodnjega Javorja potrebno zgraditi osemnajst kompleksnih gradbeno-inženirskih objektov, kot posledica ujm, pri čemer sta bili z vlako Rezman povezani samo dve od teh osemnajstih poškodb na tem območju. Ponovno poudarjamo, da je bila vlaka Rezman zgrajena strokovno in z vsemi potrebnimi dovoljenji, razlog za dva usada zemlje, ki sta v strugo potokov prinesla zemljino, pa je bil v močnih padavinah v kratkem času po končani gradnji, ko je bila trasa še nekonsolidirana.

Od lani avgusta je SiDG prevzel iniciativo pri izdelavi projektne dokumentacije za sanacijo gozdne ceste Jasa-Najevska lipa vključno s pripadajočo ureditvijo šestih pritokov Javorskega potoka. Ta dokumentacija in pripadajoča soglasja so izdelana in je izvedba gradbenih del mogoča takoj (poudarjamo, da SiDG ni investitor sanacije te gozdne ceste). Za vlako Rezman pa je že bil izdelan tehnični načrt sanacije, v avgustu je predviden izbor izvajalca gradbenih del, katerih stroške bo v celoti krila družba SIDG. Aktivno sodelujemo z občino Črna na Koroškem tudi pri sanaciji javnih cest po lanskih poplavah. Zadnje izjave predstavnikov občine v medijih nas zato presenečajo, saj dnevno sodelujemo in skupaj rešujemo odprte probleme.

Zavračamo tudi predloge, ki so se pojavili v zadnjih dneh, da bi moral SiDG opustiti vlako Rezman. To bi pomenilo, da se z gospodarskimi gozdovi na tem območju ne bi gospodarilo. Gre za pretežno smrekove, odrasle sestoje z velikim tveganjem za pojav podlubnika, vetroloma in drugih motenj v gozdovih. Posledično bi izgubili možnosti ukrepanja ob vse pogostejših in vse močnejših gradacijah podlubnikov, ki bi prej ali slej vplivale tudi na poškodbe zasebnih gozdov. Poleg tega bi starajoče odmrlo drevje predstavljajo tudi vedno večjo nevarnost ob ujmah, saj bi nekontrolirano drselo v dolino in vodotoke. Poudariti je potrebno, da je vlaka Rezman umeščena v pobočje in omogoča proaktivno gospodarjenje na strmih terenih s številnimi grapami, ki se ob močnejših padavinah spreminjajo v hudournike odnašajoč navzdol vso labilno drevnino.”

Besedilo: Slovenski državni gozdovi, d. o. o.

Dogodki

Iz Državnih gozdov sporočajo svoja stališča glede minulih obtožb, da so za sproženja plazov v Črni na Koroškem krive gozdne vlake.