Search
Close this search box.

Sončno in vroče, zvečer bodo krajevna neurja

Danes bo sprva sončno in vroče, popoldne in zvečer bodo pogoste nevihte. Jutri se bo razjasnilo.

Danes bo sončno in vroče. Popoldne bodo na severu začele nastajati krajevne nevihte, ki se bodo proti večeru razširile nad večji del Slovenije. Nevihte bo spremljal okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem bo zvečer zapihala zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 °C.

Ponoči se bo ozračje umirilo.

Jutri bo na severu še nekaj spremenljive oblačnosti s kakšno ploho. Drugod bo povečini sončno. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem burja, ki bo postopno slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem okoli 22, najvišje dnevne od 25 do 29, na Primorskem okoli 32 °C.

Opozorilo

Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Danes popoldne in zvečer lahko v notranjosti Slovenije nastanejo krajevna neurja.

Obeti

V torek in sredo bo pretežno jasno ter postopno spet bolj vroče.

Vremenska slika

Vremenska fronta je od severa dosegla Alpe in bo v večernih urah prešla naše kraje. Pred njo k nam še doteka zelo topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo sprva sončno in vroče. Sredi dneva bodo v Alpah začele nastajati plohe in nevihte, ki se bodo proti večeru razširile proti jugovzhodu. Ob tem bo zapihal okrepljen severovzhodni veter, ob severnem Jadranu zmerna burja.

Jutri se bo postopno razjasnilo, burja bo slabela.

Biovreme

V nedeljo bo vremenska obremenitev postopno naraščala. V ponedeljek bo vpliv vremena na počutje ugoden in vzpodbuden. Sredi dneva in popoldne bo po nižinah povečana toplotna obremenitev.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom trav nizka, predvsem v gozdovih in na travnatih površinah v gorah, lahko tudi srednje visoka. Obremenitev s trpotcem bo nizka. Sezona pravega kostanja je zaključena, posamezna zrna bodo še vedno prisotna. V zraku bo še cvetni prah metlikovk in amarantovk ter večja količina nizko alergenih kopriv. Sezona pelina je še v začetni fazi, obremenitve so zelo nizke in se bodo postopoma povečevale. Obremenitev z ambrozijo v SV Sloveniji je še vedno zelo nizka, v prihodnjih dneh pričakujemo manjše povišanje. Glavna sezona ambrozije se bo predvidoma začela konec julija, v osrednji Sloveniji in na Obali v prvem tednu avgusta.

V Primorju bo obremenitev z alergenim cvetnim prahom v splošnem nizka, izjema bodo koprivovke (kopriva in krišina), katerih obremenitev bo do srednje visoka, lokalno visoka. V zraku bodo prisotna zrna trav, pelina, trpotca in metlikovk. Še vedno beležimo posamezna zrna pravega kostanja.

Obremenitve s sporami plesni so visoke, prevladujeta Cladosporium in Alternaria. Obremenitev se poveča pri košnji, žetvi in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

– S pelinom vstopamo v obdobje poletnih inhalatornih alergij. Najpogostejša vrsta je navadni pelin, raste na grmovnatih krajih, posekah, nabrežjih in nasipališčih od nižine do gozdne meje.

– Rastline ambrozije ponekod že cvetijo. Priporočamo dosledno odstranjevanje rastlin s primerno osebno zaščito, odstranjevanje odsvetujemo alergikom.

– Cveti koruza, njeni alergeni so sorodni alergenom trav. Cvetni prah je zelo velik in se hitro poseda, v večjih količinah je prisoten le ob njivah.

Vir: ARSO

Dogodki

Danes bo sprva sončno in vroče, popoldne in zvečer bodo pogoste nevihte. Jutri se bo razjasnilo.