Search
Close this search box.

FOTO: Slovenj Gradec zaživel v srednjeveškem duhu: 11. Srednjeveški preludij navdušil obiskovalce

V Slovenj Gradcu se je zaključil dvodnevni Srednjeveški preludij, ki je privabil, kot vsako leto množico ljudi.

V Mestnem jedru Slovenj Gradec se je soboto, 15. junija 224, pričel Srednjeveški preludij, že 11. po vrsti, ki je pravi spektakel in vsako leto privablja večje število ljudi iz vseh koncev. Pričetek preludija se je pričela s svečano povorki vseh nastopajočih ter slavnostni otvoritvi s spustom slovenjegraške zastave in golobov za mir v svetu.

Dvodnevno dogajanje se je zaključilo v nedeljo, 16. junija 2024, ob 20. uri, ko se je odvijal največji viteški dvoboj – bitka za Slovenj Gradec. Številno občinstvo so navdušili prikazi orožja, mučilnih naprav in različnih neizprosnih srednjeveških dvobojev ali bitk, od vikingov, Normanov, križarjev in še koga, to so pokazali Čehi iz društva Zubři.

Letošnji Srednjeveški preludij je prinesel tudi nekaj novosti. Med njimi so bile predstave vzhajajočih zvezd iz šova Amerika ima talent 2024, ki so s svojimi nastopi o Gozdu groze prestrašile marsikaterega obiskovalca, medtem ko so drugi navdušeno spremljali dogajanje. Za nepozabni akrobatski spektakel so poskrbeli neverjetni Dunking Devils, ki so s svojimi vragolijami očarali vse prisotne.

Za otroke je bilo organizirano iskanje skritega slovenjgraškega zaklada, kar je bila vodena animacija, ki je malčkom omogočila nepozabno dogodivščino. Sokolji šov in fotografiranje s pticami ujedami pa je bila prava poslastica za vse ljubitelje živali.

Najbolj atraktivna sta bila 10-metrski bonbon in boj za slovenjgraški medenjak. 15 m dolg in 40 kg težak medenjak je družina Perger naredila po lastnih postopkih iz leta 1757.

Tilenus I. je na licitaciji srednjeveškega preludija za več 10 metrov dolg in bogato obložen medenjak ponudil največ zlatnikov in ga ponovno razdelil med ljudstvo. Imel je težko nalogo, saj so župani drugih koroških občin dobro barantali.

Prebivalci in obiskovalci so lahko na srednjeveški tržnici trgovali, barantali in kupovali z originalnimi srednjeveškimi novčiči iz nekdanje mestne kovnice. Za pijačo in jedačo je poskrbela krčma Pri merjascu, kjer je bila na voljo zelo pestra in slastna ponudba.

Srednjeveški preludij v Slovenj Gradcu je znova dokazal, da je dogodek, ki pritegne vse generacije in ponuja edinstveno izkušnjo potovanja v preteklost. Vsi se že veselimo naslednjega leta, ko bo Slovenj Gradec znova zaživel v srednjeveškem duhu.

Fotogalerija

V Slovenj Gradcu se je zaključil dvodnevni Srednjeveški preludij, ki je privabil, kot vsako leto množico ljudi.