Search
Close this search box.

Jernej Mazej, dobrotnik in kralj paradižnika iz Mozirja sodeluje tudi na Mislinjski tržnici

Jernej Mazej - King of paradajs, prejemnik zlate plakete, je z akcijo Posadimo upanje skupaj z donatorji osrečil mnogo ljudi, ki so jim poplave uničile vrtove. S tem dejanjem, jim je dokazal, da kljub vsemu, obstaja upanje.

Z gojenjem paradižnika se na kmetiji Mazej že dvanajsto leto zapored ukvarjajo z veliko predanostjo in ljubeznijo. Ta ljubezen do raznolikosti in barvitosti se odraža v njihovi “skromni” zbirki, ki šteje več kot 200 različnih sort paradižnika. Ko stopite na kmetijo Mazej, ne pričakujte le rdečih paradižnikov, temveč celotno paleto barv in okusov, ki razveseljujejo tako oči kot brbončice.

Jernej Mazej, je prepričan, da življenje ni enobarvno, zato se trudi, da njegovi kupci dobijo priložnost doživeti pestrost narave tudi v svojem vrtu. Poleg vzgoje sadik za lastne potrebe, Mazej prideluje tudi paradižnik za prodajo, večji del na prostem, z razgledom na čudovito Savinjsko dolino, nekaj pa ga tudi v pokritih površinah.

Kljub občasnemu izzivu s pozebo, Mazej ni obupal. Številne neprespane noči, prebite v kontroliranju ogrevanja v rastlinjakih, so bila vredna truda, saj je tako preprečil večje škode na svoji pridelavi. A njegova zavzetost in predanost nista ostali neopaženi. Za svoje dosežke je bil nagrajen s številnimi priznanji, med katerimi izstopajo zlata plaketa občine Mozirje za akcijo “Posadimo upanje” po hudih poplavah, ki so prizadele Zgornjo Savinjsko dolino, ter zahvalna listina akcije “Ljudje odprtih rok”.

Mazej ni le kmet, temveč tudi srčni prostovoljec, ki se ne obotavlja, ko je treba priskočiti na pomoč sočloveku. Akcija “Posadimo upanje” je le en primer njegove brezmejne predanosti skupnosti in okolju. S pomočjo številnih prostovoljcev in donatorjev je razdelil na tisoče sadik zelenjadnic ter pripravkov za revitalizacijo tal po poplavah, pripomočkov, ki so prebivalcem ponudili upanje in moč za obnovo svojih vrtov ter življenj.

Letošnjo občinsko plaketo je dobil za lansko organizirano akcijo po hudih poplavah Posadimo upanje v kateri je z ekipo zbral in razdelil preko 150000 sadik zelenjadnic in 1000l pripravkov za revitalizacijo tal po poplavah. V akciji je sodelovalo preko 100 prostovoljcev in donatorjev iz območja celotne države kot tudi Avstrije in Norveške. Zbrano pomoč v obliki sadik, korit za rože, substratov in pripravkov za preprečevanje plesni v poplavljenih hišah smo razdelili med prebivalce 6 Zgornje savinjskih občin.

Med prostovoljci je bilo veliko tudi Korošcev med njimi tudi člani Ekološkega društva Slovenj Gradec. O tej akciji Jernej pravi: “Lahko pa rečem, da je bila ta akcija res zajeten organizacijski zalogaj, ampak z takšno ekipo prostovoljcev kot sem jo imel tokrat bi to ponovil še večkrat čeprav upam, da bo potrebno čim manjkrat. Do te akcije je prišlo precej po naključju. Prve dni po poplavah sem tudi sam pomagal na terenu ljudem pomagat čistit poplavljene hiše dobim klic od znanke iz Mozirja Angelike Novak, kaj ko bi zbrali nekaj korit za rože substratov in sadik zelenjadnic in jih podarimo poplavljenim v Lokah v Mozirju, češ če bomo 22 korit zasadili in razdelili bo uspeh. Sam se z tem nisem ravno strinjal in predlagal da naredimo večjo akcijo na vseh prizadetih območjih ampak nisem našel koga, ki bi si upal to izpeljati drugje zato smo se odločili to izpeljati zgolj v Zgornji Savinjski dolini.

Pri tem je izpostavil, da sta Hedvika Ogris iz Dolina in Marija Obreza pripravili več kot 22 zasaditev za to akcijo. Poimenovali so jo Posadimo upanje, ker so ljudem hoteli vrniti upanje, da bodo lahko kmalu spet vrtnarili in si spet pridelovali lastno hrano.

V akciji Posadimo upanje se prepleta toliko zgodb, da bi lahko napisal 500 strani dolg roman. Sam v sanjah nisem pričakoval, da bo uspela v takšnih razsežnostih kot je. Ključno vlogo so tukaj odigrali oddaje Na vrtu, sadike Cornus, Sadike d.o.o. in podjetje Micronatura in ekološko društvo Slovenj Gradec, je dejal.

O tem, zakaj se je odločil za to akcijo, pravi: “Odločitev za takšno akcijo ni nikoli težka, ker sem človek, ki je človeku človek in nikoli ne veš kdaj boš sam potreboval pomoč. Po navadi v teh akcijah dobesedno skačem na “glavo”. V življenju si želim predvsem da bom lahko še dolgo delat z naravo, ker to je nekaj najlepšega in opazovati kako nekaj uspeva. Drugače pa si želim še naprej odkrivat manj znane in redke užitne rastline ter jih poskusno tudi gojiti. Moj moto je bodi človeku človek. Lahko rečem, da se tudi po meni preliva del Koroške krvi namreč del mojih korenin je v Heleni (Podpeca).

Na Koroškem pogosto prodaja na mislinjski tržnici. Še prej pa je tudi pogosto hodil v Slovenj Gradec k, žal že pokojnemu prijatelju, Jožetu Santnerju, s katerim sta po Sloveniji sadila ob šolah in poteh sadna drevesa v okviru projekta Učni sadovnjak.

Na mislinjski tržnici je prisoten že dve leti. Veliko njegovih strank je Korošcev, ki kupujejo sadike paradižnika. “Me pa pot pogosto pripelje v Mislinjo k mojim res dobrim prijateljem na kmetijo Jakob v Straže na obisk ali kot poslovno saj z njimi res dobro sodelujem in si tudi pomagamo kot res dobri prijatelji,je o svojih poteh na Koroškem povedal Jernej Mazej.

Na vprašanje, kaj je potrebno, da paradižnik zraste v dober plod, je odgovoril:Ključ do okusnega paradižnika je ta, da ga sadimo v dovolj ogreta tla ter, da mu zagotovimo dovolj kalcija in bora in dovolj bogata tla.”

Z ekološkim društvom Slovenj Gradec odlično sodeluje že slabih 10 let. Z pokojnim Jožetom Santnerjem sta odlično sodelovala preko raznih izvedenih predavanj, kot tudi saditev sadnega drevja ob kolesarski poti.

“Dokaz dobrega sodelovanja pa je tudi lanska akcija Posadimo, v kateri smo združili moči. Leto po prej sem pa njim pomagal organizirati akcijo po hudi uri z točo kot tudi v Mislinji”, o sodelovanju na Koroškem pove Mazej.

Ravno v času prvomajskega praznika, se je pričela sezona prodaje sadik, saj se ravno v tem času marsikdo odpravi na izlet v Zgornjo Savinjsko dolino in izkoristi še nakup paradižnika na njegovi kmetiji.

Če želite, da bo na vašem vrtu rasel mavrični svet paradižnika se oglasite na kmetiji Mazej in si jo boste pričarali, vabi pa vas tudi, da se pridružite v FB skupini čudoviti svet vrtnarjenja, ki deluje kot ena velika družina.

Vabljeni, da se tudi sami prepričate o njegovih kakovostnih sadikah in okusnem paradižniku, ter obiščete tržnico v Mislinji, ki bo v soboto, 4. maja 2024 med 9.00 in 12.00 uro, pred PC Lopan.

Jernej Mazej - King of paradajs, prejemnik zlate plakete, je z akcijo Posadimo upanje skupaj z donatorji osrečil mnogo ljudi, ki so jim poplave uničile vrtove. S tem dejanjem, jim je dokazal, da kljub vsemu, obstaja upanje.