Search
Close this search box.

Lek na Prevaljah se širi!

FOTO: Lek.si

V zadnjih trinajstih letih, odkar je Lek del Novartisa, so v Proizvodnji penicilinskih izdelkov na Prevaljah proizvedli 260.000 palet širokospektralnega antibiotika (ki je kombinacija kalijevega klavulanata in amoksicilina), enega najbolje prodajanih Sandozovih izdelkov, ki ga prodajajo na 60 najzahtevnejših trgov, med drugim tudi v ZDA.

Glede na nenehno rast proizvodnje trenutno na lokaciji na večini linij delajo v rednem štiri-izmenskem delu in za nadaljnje večje rasti proizvodnje nimajo več možnosti. Zaradi tega preučujejo različne možnosti, kako in kje zagotoviti zadostne kapacitete za nadaljnjo rast lokacije. V tem smislu so se tudi odločili za nakup zemljišča ob njihovi sedanji lokaciji. Gre za zemljišče podjetja Koratur d.d., ki se nahaja v industrijski coni Prevalje.

»Zemljišče ob naši lokaciji, ki smo ga kupili, je najbolj primerno za širitev naše dejavnosti. Zato smo hvaležni podjetju Koratur, da so prisluhnili našim željam ter se odločili za prodajo in selitev na drugo lokacijo. S tem so pomembno prispevali k možnostim za nadaljnji  razvoj našega dela na Prevaljah,« je povedal Zlatko Ajd, direktor Proizvodnje penicilinskih izdelkov v Leku, članu skupine Sandoz, na Prevaljah. 

Ob tem je Tine Tevž, direktor podjetja Koratur, poudaril, »da lahko skupaj za razvoj regije naredimo več kot pa vsak zase. To nas je tudi vodilo pri odločitvi, da prodamo zemljišče na Prevaljah.«

O konkretnih naložbenih projektih je preuranjeno govoriti, saj odločitev še ni sprejeta. Poleg tega lokacija na Prevaljah ni edini proizvajalec tega izdelka znotraj Sandoza, tako da imajo za morebitno naložbo tudi močno notranjo konkurenco, saj gre za izdelek, ki je eden ključnih, če ne celo največji Sandozov izdelek po prodaji. 

V primeru morebitne realizacije projekta bo potrebna tvorno sodelovanje vseh deležnikov, da ne bo prihajalo do zamud pri pridobivanju različnih dovoljenj, da bo pravočasno zgrajena centralna čistilna naprava na Prevaljah ipd. Tudi boljša cesta proti prestolnici bi bila dobrodošla.

 

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtskedružbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke intehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila,kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandozapri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trgeSrednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozoveizdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

 

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih inpodobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visokokakovostnegazdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovnoRegistrski vložek: 1/36542/00, Okrožno sodišče v Ljubljani, osnovni kapital: 48.402.003,00 EURdostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsegaokrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriškihdolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba imavodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnihantiinfektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil.

 

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov indružbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimizadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopnagenerična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na tehpodročjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriškihdolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. SkupinaNovartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo vveč kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

Dogodki

FOTO: Lek.si

V zadnjih trinajstih letih, odkar je Lek del Novartisa, so v Proizvodnji penicilinskih izdelkov na Prevaljah proizvedli 260.000 palet širokospektralnega antibiotika (ki je kombinacija kalijevega klavulanata in amoksicilina), enega najbolje prodajanih Sandozovih izdelkov, ki ga prodajajo na 60 najzahtevnejših trgov, med drugim tudi v ZDA.